Home Vrijwilligers
vrijwilligers PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 08 april 2011 02:06

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk dankt zijn bestaansrecht aan de voldoening die ontstaat als je ziet dat kinderen met plezier deelnemen aan de activiteiten die je organiseert en als je zelf plezier beleeft aan het organiseren ervan. Om dit alles mogelijk te maken, is het op de eerste plaats belangrijk dat je dingen doet die je leuk vindt. Op de tweede plaats is het belangrijk dat je het leuk vindt om in een team te werken en een goede relatie te onderhouden met je teamleden. Individuele ontplooiing en ontwikkelen van teamgeest zijn twee aspecten die binnen scouting belangrijk zijn voor zowel jeugdleden als volwassenen.

Wat zijn de mogelijkheden binnen de groep?

Binnen scouting zijn een aantal mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan.
Ga je graag met kinderen om dan is wellicht de rol van leider of leidster voor je weggelegd.
Begeef je je liever op het organisatorische vlak dan is er wellicht een plaatsje voor je in het bestuur of één van de commissies.
Scouting biedt allerlei mogelijkheden om je persoonlijke ontwikkeling een bepaalde wending te geven. Zo kan je uitgroeien van leid(st)er tot team-leid(st)er of kan je een keer een overstap maken naar een andere speltak. Ook later overstappen naar een bestuursfuncties behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Het staat iedere vrijwilliger vrij om zijn of haar wensen kenbaar te maken.

Wat wordt er van mij verwacht?

Naast de leuke kanten van het vrijwilligerswerk zijn er natuurlijk ook serieuze kanten.
Van vrijwilligers wordt verwacht dat zij verantwoordt omgaan met de jeugdleden en de middelen die ter beschikking staan. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat afspraken nagekomen worden. Vrijwillig is niet vrijblijvend.
Verder verwachten wij dat je minimaal 18 jaar bent en dat je de doelstelling van Scouting Nederland onderschrijft.

Heb ik ervaring of een opleiding nodig ?

Nee, je hebt geen ervaring of opleiding nodig om vrijwilligerswerk te doen binnen Scouting. Ervaring doe je vanzelf op als je samen met andere teamleden activiteiten organiseerd. Het belangrijkste is, dat je het leuk vindt om met kinderen om te gaan en dat je het leuk vindt om activiteiten (mede) te organiseren.

Worden er cursussen gegeven?

Binnen scouting wordt op verschillende niveau's cursussen gegeven. Enerzijds dragen deze bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilliger, anderzijds dragen ze bij aan de kwaliteit van het vrijwilligerswerk.
Voor beginnende leid(st)ers is er de basiscursus, waarin allerlei aspecten van scouting in het algemeen en de speltak in het bijzonder, aan de orde komen.
Voor gevorderde leid(st)ers zijn er vervolgcursussen met uiteenlopende onderwerpen. Ook is het mogelijk een kamptraining te volgen. Deze training is toegespitst op het kamperen en overnachten met kinderen.

Betaal ik als leid(st)er contributie?

Nee, als leid(st)er betaal je geen contributie. Als je bij ons ingeschreven staat krijg je wel de landelijke bladen "Scouting Magazine" en "Scouting Courant" thuis gestuurd.

Wat moet ik doen om leid(st)er te worden?

Op de info-pagina kan je een verzoekje sturen. Hierin kan je ook eventuele wensen aangeven.
Vervolgens zal de groepsbegeleider contact met je opnemen.

Wat gebeurt er vervolgens?

Na je aanmelding zal de groepsbegeleider contact met je opnemen. Deze eerste kennismaking stelt jou en de groepsbegeleider in de gelegenheid om een aantal vragen te stellen. Vervolgens zal de groepsbegeleider vragen om een afspraak te maken voor een nadere kennismaking. Dit kan thuis of in het clubgebouw.
Het verdere vervolg hangt natuurlijk af van de verlangens van de groep en je eigen persoonlijke wensen.

Laatst aangepast op vrijdag, 08 april 2011 02:09
 
Copyright © 2017 Scouting Katimavik. Secretariaat@katimavik.nl. Alle rechten voorbehouden.